22 Aralık 2009

Yoganın Dinamikleri -Swami Satyananda Saraswati

Bu değerli kitabı, bölüm bölüm tercüme ederek, blog yoluyla sizlerle paylaşmak istiyorum.

BÖLÜM 1
AÇIKLANAN YOGA

Yoganın yeni ufukları
Rahip olmayan kişilerin, yoga üzerine çok geniş ve sıklıkla enteresan düşünceleri vardır. Ama, bu kadim bilim hakkında biraz bir şeyler bilen ve onunla uygulamalı ilişkisi olanlar bile, çoğunlukla yoganın apaçık gerçeklerini takdir etmekte zorlanırlar. Esasında, bu bölümde yer alan fikirlerden bazıları, büyük ihtimalle yeni ve yoganın en gözde teorilerini söküp atıyor gibi görünebilir.

Bu yeni fikirler neler? İlk olarak, kişinin yoga çalışmak için, evini terketmesi ya da yitip gitmesi zaruri değildir. Artık, sadece münzevilerin ve el-etek çekenlerin yoga çalışmaya uygun olduklarına dair inançtan kurtulmanın zamanı geldi. İkinci olarak, evlilik statüsü, yoga çalışmaya engel değildir. Üçüncü olarak, vejetaryen olmayanların, yeme alışkanlıklarını yoga çalıştıkları için bırakmaları gerekmez. Yoganın asıl hedefi içteki barış ve huzura erişmektir. Buna erişmek için, normal yaşam şeklinizi bırakmanıza gerek yoktur.

Kurtuluşa giden yol, hayatın zorluklarından kaçmak değildir. Hayat denilen savaş alanı asılsız değildir. Bir filozofa bu asılsız gelebilir; onun dünyası düşseldir ve ayakları tam olarak yere basmaz. Yoga pratiktir ve fantastik felsefi uçuşlarla alakası yoktur. Bir an bile bir aile reisinin statüsünün ast, bir rahibin ya da bir münzevinin satatüsünün üst olduğuna inanmayın, ve hiç bir kadının bu hayattaki statüsünün bir erkeğinkinden aşağı olduğunu düşünmesine izin vermeyin.

2 yorum: