12 Nisan 2010

Yoga ve zihin -4

Herkes cesaret ve sebatla hayatın üstesinden gelmelidir. Yoga zihni kontrol etmenin emin yollarını sunar, kişiyi, hayatı doğrudan göğüslemesi ve son yolculuğu için cesaret ve emniyetle donatır.
Gayet iyi bilindiği üzere, zihin ve beden birbirine etki tepki üretir. Zihinsel rahatsızlıklar fiziksel rahatsızlıklara neden olur ve fiziksel rahatsızlıklar da zihinsel olanlara. Fiziksel doyum için duyularımızın oraya buraya saldırmasına izin veririz. Kendimizi, nevroz ve gerilimlerle sonuçlanacak kadar, fazlasıyla bedenimizle tanımlarız. Yoga kişiliğimizi yeniden yapılandıracak bir deva sunar: duyuları odak nesnelerinden geri çekmek ve “orta oda”ya girmek, psikologların bilinçaltı dedikleri. Meditasyon yoluyla bilinçaltımızla iletişim kurduğumuzda, peş peşe, bütün derinlere kök salmış geçmiş izlenimlerimiz yüzeye çıkar, ve yavaş ama emin bizden ayrılırlar. Bu işleyiş modern psikiyatrik çalışmalarla tam bir uyum içindedir, ancak şu farkla, burada biz kendimizin psikiyatrıyız.


Modern medeniyet insanı anormal hale getirdi. Fiziksel ve zihinsel olarak rahatsız. Acıya sarılıyor ve bunalımlı düşüncelere dalıyor. İlaçlar belki geçici çare olsa da tedavi etmiyor. Yalnızca derin meditasyonla, zihinsel, fiziksel ve duygusal gerilimlerin üstesinden gelebilir, ve dünyadan ve onun yakamızı bırakmayan hastalıklarından kendimizi kurtarabiliriz.

YOGANIN DİNAMİĞİ,
BÖLÜM 1 -AÇIKLANAN YOGA
Swami Satyananda Saraswati

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder