01 Ocak 2011

Samadhi: Yogik Eforun Zirvesi -5

Her bireyin, günlük hayatın fırtınalarını dengeli bir zihinle karşılayabilmek için, bu hünere ihtiyacı vardır. Uzun çalışma saatlerinden sonra bile, yorgun düşmeyecek denli güçlü olmalısınız. Eğer dinleniyorsanız, yorgun hissetmişsinizdir; yemek yiyorsanız, açlık hissetmişsinizdir; ilaç almışsanız, hasta hissetmişsinizdir. Bedeni tanıyın, onun kanunlarını ve kanun-yapıcısını. Yemeden, uyumadan, vs, yaşamak mümkündür, ama bu ancak samadhiye ulaştıktan sonra olabilir, ondan önce değil.
Samadhi, doğru şekilde "arzulananın içtenlikle tamamlanması" olarak addedilmiştir. Samadhiyi yalnızca bir pratik olarak almıyoruz. Daimi samadhiye ve onu canlandırmaya ulaşmak için gayret etmeliyiz. Bizimki, "çabasız ve isabetli" samadhi denilenden olmalıdır.
Modern insan birtakım bilimsel hurafeler geliştirmiştir. Bunlardan kurtulmalısınız. Doğru düzgün incelemezsek, her bir fikir bizim için geçerlilik bulabilir. Günlük yaşamınızda yogayı kabul edin. Yoga bir yaşam biçimidir, yarının kültürüdür. İllâ, bir tapınağa gitmeniz veya Tanrı'nız üzerine meditasyon yapmanız gerekmez; her nerede hissederseniz, orada ulvi bir itidalle idrak edin.
Dünyevi başarılar için de yogayı alışkanlık edinmelisiniz. Dünyevi tutkularınızı tatmin edecek ve ruhsal susuzluğunuzu giderecektir. İster, sağlıklı olmak için, ister mutlu bir evlilik hayatı için, ya da refah veya ruhsal aydınlanma için olsun, yoga size yardım edecektir. Yoganın başlangıç noktası, mukaddes kişilere ve iyi kitaplara eşlik etmektir. Onun zirvesi samadhidedir. Yoga çalışmazsanız, daima huzursuz kalacaksınız. İçsel yapınızda hep yanlış bir şeyler olacaktır. Duygusal, adalesel ve zihinsel gerginlikleri gideren ilk, nihai ve tek tedavi yoga çalışmaktır. İşte yalnız o zaman, tüm gerginliklerden özgürleşip, neşeyle ve sevinçten uçarak "Mutluyum, mutluyum, mutluyum!" diye haykıracağınız seviyeye ulaşırsınız.
YOGANIN DİNAMİĞİ, BÖLÜM 1 -AÇIKLANAN YOGA Swami Satyananda Saraswati

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder