kitaptan alıntı:
"Mara"lar yani "engel"ler hakkında; 4 engelden bir diğeri...
"Devaputra mara" zevk aramakla ilgilidir.
(.....) Devaputra mara hepimizin acıdan kaçmaya nasıl bağımlı hale geldiğimizin iyi bir tanımıdır. Acı ortaya çıktığı zaman, tekrar ve tekrar onun üstünü kapatacak şeylere uzanmaya çalışırız. Belki içeriz veya uyuşturucu alırız ya da sadece sakız çiğneyip radyo dinleriz. Hatta canlı olmanın sıkıntılı, nahoş ve içe işleyen yönlerinden kaçmaya çalışarak meditasyonu bile kullanabiliriz. (.....) Acıdan kaçmanın ve zevk aramanın sonsuz yolları var elbette.
Ne var ki zevk aramayı bir engel olarak düşünmemiz gerekmez. Zevk aramak daha ziyade acının karşısında ne yaptığımızı gözlemek için bir fırsattır. Bu rahatsızlığımızdan ve merkezden uzaklaşmamızdan kaçınmak yerine, yüreğimizi bu dünyada bu kadar bedbahtlığa neden olan insan ikilemine açmaya başlayabiliriz. Bir devaputra okunu bir çiçeğe dönüştürmenin yolunun yüreğimizi açmak ve nasıl kaçmaya çalıştığımızı görmek olduğunu kavrayabiliriz. Müthiş bir şefkat ve netlikle ne kadar zayıf olduğumuza bakabiliriz. Bu şekilde çirkin görünenin aslında bilgeliğin kaynağı ve bizim esas bilgelik zihnimizle yeniden bağlantı kurmamızın bir yolu olduğunu keşfedebiliriz.
Pema Chödrön, "Her şey darmadağın olduğunda"sf. 72-73, Okyanus Yayınları
Konu doga kanunlari olunca daha onlu yaslarda biyoloji dersinde hucrenin ribozomunda sentezlenen proteini, orgonik kimyada aldehitlerin indirgenerek alkolun elde edilmesini yada fizik konunu diyince isigin konveks mercekde nasil odaklandigini butun detaylarina kadar ogrendik. Ama insan dogasina dair boyle basit bir gercekle yuzlesip kabullenmemiz nedense bir omur boyu surebiliyor. :)
YanıtlaSil