09 Aralık 2009

Swami Satyananda


Swami Paramahamsa Satyananda Saraswati 5 aralık 2009'da Rikhia/ Hindistan'da "mahasamadhi"ye ulaştı.* Alınan bilgiye göre, lotüs oturuşunda (padmasana) bulunmuş ve son sözleri Swami Şivpur Saraswati'ye "uzandığım kulubemden çiçekleri görüyorum" olmuş.
Rişikeş'li Swami Şivananda'nın en büyük müridlerinden biriydi, Bihar Yoga Okulu'nu kurdu. Pratik ve en az o kadar derin sayısız yayınları ile tüm ekollerden yoga öğrencilerinin ruhuna dokundu. Kendini Bhakti** yogaya adadı ve Rikhia çevresinde 50.000 köylünün ekonomik ve sosyal kalkınmasını üstlendi. Gurudakşina'sını*** tamamladığında, kendi özel pratiğine yoğunlaşmak için ve tüm varlıkların yararına, sosyal yaşamı terketti.
Paramahamsa Niranjanananda Saraswati, -halefi- onun görevini sürdürüyor.
Pek çoğu son yıllarındaki toplantılarında onun mizahından ve bilgeliğinden yararlandı. Onun kutsamalarına şükranla her daim açık kalacağız.

* Mahasamadhi: Bir yogi(ni)nin istençli ve bilinçli olarak ölüm anında bedenini terketmesi; meditasyonda varılan son nokta, en büyük meditasyon.
** Bhakti yoga: İnanç, sadakat yogası.
*** Gurudakşina: Müridin gurusuna ödediği gönül borcu.

“İç ışığınızın daha da, daha da parlamasına izin verin. Çürümüş yaprakaların yitmesine izin verin. Bulutların çekilmesine izin verin. Büyük ışığın hakimiyetine izin verin. Kutsal gücün içinize sevinç doldurmasına izin verin."
- Paramahamsa Satyananda Saraswati (Rikhiapeeth kitabı 2009)


"...Benim kutsal gurum sana teşekkür ediyorum, benim zayıflığıma ya da güçlülüğüme aldırmadan beni her zaman kabul ettiğin ve sevgi ve kutsamalarınla sardığın için teşekkürler."
- Swami Yogasagar, 7 Aralık 2009

3 yorum:

  1. umacim ne iyi yapmissin bu yaziyi yazarak, ben de facebooka eklemistim, ne kadar aci degil mi, Turkiyede bu kadar az taninmasi Satyananda'nin... ne kadar degerli bir kisiydi halbuki.
    sevgiler,
    ayca.

    YanıtlaSil
  2. Uma cim yes i do thank you too for having written these words to celebrate the departure of Paramahamsaji Satyanandaji ... i wish to believe that Mahasamadhi is Union- Marriage with the Divine
    like Mevlana said .. so let us celebrate Paramahamsaji's Wedding with chantings mantras kirtans and Joy because He will remain with us for long ...
    http://www.rikhiapeeth.net/ to stay connected ... Om Shanti
    Yogapushpa- Isabelle
    Yunus Emre Çiftliği
    Yoga permakültür çiftliği
    Satyananda Yoga eğitmeni

    YanıtlaSil
  3. değerli Satyanandaji her zaman bizle.
    henüz dilimize çevrilmemiş ve en beğendiğim kitaplarından olan, yogayı anlamaya yardımcı olacağına inandığım bir kitabını türkçe paylaşmak iyi olacak.
    ayrıca bunu yaparken tekrar onun derin bilgisini özümsüyorum ve bu bir zevk :)

    YanıtlaSil