30 Aralık 2009

Yoganın yeni ufukları -2-

Bugünün dünyasında yoganın oyanayacağı özel bir rolü vardır. Zihinsel ve fiziksel ızdırapları ancak yoga pratikleri giderebilir. Kalplerimize ve yuvalarımıza o neşe getirebilir. Yoga olağandışı öz-disiplin ve davranış kalıplarına ait olağandışı koşullar diretmez. Hayatın iyi taraflarından zevk almayı sürdürürken halen yogi olabilirsiniz; ne de yaşamın yogik yolundayken, dünyevi tutkuları ya da materyalist arzuları tümden bırakmanız illa gerekli değildir. Ancak, kişinin isteklerinin kölesi haline gelmesi de gerekmez.

Samimiyetle yoga çalışanlar bozulmamış kalırlar, ırmak sularının girdaplaşarak karıştığı bir okyanus gibi. Bir yogi duyusal hazlardan zevk alırken, kendini derinden etkilemesine izin vermemeye dikkat eder. Hayatı küçümsemek faydasızdır. Ormana çekilmek ve samadhinin o apayrı ihtişamında mest olmuş halde oturmak meziyet değildir (samadhi: öz-dinginlikte varılan üst-bilinçlilik hali). Kahramanlık, yaşamın arbedesinde terazilerimiz bize karşı aşırı yüklendiğinde bile sarsılmazlığımızı korumakta, ve onca tuhaflığın ortasında bile dinginliğin samadhisine ermektedir.

Sadece sağlıklı hastaları olmasını isteyen doktor, doktor değildir. Tıpkı bunun gibi, yoga da harikalarını eğer yalnız fiziksel ve zihinsel sağlığı yerinde olanlar üzerinde gösterseydi, hayatın şaşırtan bilimi olamazdı; kapsamı çok kısıtlı kalırdı. Yaşamın her türlü koşulunda her insan, son derece rasyonel bir bilim olan yogadan faydalanabilir. Zihinsel ve fiziksel didinmeyle geçen bir günün ardından, çabuk iyileşme gücünü ve zindeliği yerine getirir, dengeye kavuşturur.

Dünyevi insanlar için hayat sürekli bir fedakarlıktır. Görevleri, aile ocağını ayakta tutmak; adakları sosyal, milli ve uluslararası sorumlulukları yerine getirmektir. Bu gerçek bir kez anlaşıldı mı, kişinin hayatı durdurak bilmeyen ağır bir iş yükünün ortasında olsa bile, öz-farkındalık görüşü kararmadan korunabilir.

Hayatın keşmekeşinde kesintisiz faaliyetin de bir bedeli vardır. Endişeler, hayal kırıklıkları ve gerilim, zihnin ve bedenin bitkinliği - bunların hepsi yaşlanma sürecini hızlandırır. Yoga, insanı mahveden tüm bu tesirlere karşı güçlü bir çaredir.

YOGANIN DİNAMİĞİ,
BÖLÜM 1 -AÇIKLANAN YOGA
Swami Satyananda Saraswati

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder