08 Haziran 2010

Samadhi: Yogik Eforun Zirvesi -1

Trans, vecd ya da bilinci durdurma samadhi değildir. Samadhi olağanüstü itidaldir /ılımlılıktır/ sakinliktir. Samadhi hakkında pek çok yanlış görüş vardır. Bazılarına göre samadhi, kişinin bedeninin taş kesilmesi, nabzın yavaşlayıp, metabolizmanın durması halidir. Hayatiyetin durması bazı yogilerin ustalaştığı büyük bir bilimdir, ancak bu samadhi değildir. Durdurulmuş hayatiyet halindeyken farkındalık ya da bilgi bulunmaz. Bilinçaltı unsur stoğu, yahut bilinçaltıyla hissedilenler deposu, tükenmemiş ve uyur halde kalır.
Eğer samadhi, yalnızca sabit duruş ve tam bilinçsizlik aşaması manasına geliyorsa, pek az ruhsal arayışçı buna erişmekte başarılı olurdu. Birisi, bilinçli ve bilinçsiz güçlerin faaliyetini durdurabildiyse övgüyü hakeder, ama bunun yogayla ve olağan insanla bir alakası yoktur. Eğer samadhiye erişmek adalesel, duygusal ve diğer gerginliği bitirmiyorsa; eğer o huzur, kuvvet ve aydınlanmayı bahşetmiyorsa; eğer o komplekslerinizi, çelişkilerinizi, şizofreninizi ve diğer bu gibi psikolojik bozuklukları gidermiyorsa, o kesinlikle samadhi değildir.
O zaman, samadhi nedir? Herkes samadhiye erişebilir mi? Samadhi tam bir farkındalık ya da katıksız unutkanlık mı? Samadhi tam bir ara verme mi, unutkanlık mı, bilinçsizlik mi, uyuşukluk mu, ya da o tam bir farkındalık yahut da mutlak bilinçlilik mi?

YOGANIN DİNAMİĞİ,
BÖLÜM 1 -AÇIKLANAN YOGA
Swami Satyananda Saraswati

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder