18 Mart 2010

Yoga ve zihin -2

Zihni dizginlemek için dhyana vs. çalışmak zor iştir. Yine de, aralıksız çalışma ve iradeli bir istenç başarı için en emin yoldur. Meditasyonun bir ya da iki günde mükemmel hale gelmesini bekleyemezsiniz. Adayın kendi hatalarından cesareti kırılmamalıdır; amacına ulaşana dek durmak bilmeden meditasyonuna devam etmelidir.
Meditasyon, mükemmel ya da değil, herkes için elzemdir. Neden? Zihin küçük bir su birikintisine benzer ve en ufak bir esinti bile onun yüzeyini karıştırır. Aralıksız düşünce dalgaları yaşlanmaya sebep olan, kuvveti kısa zamanda yavaş yavaş azaltan bir gerilim oluşturur. İnsan yalnızca bir şişe kan, bir et kütlesi ve bir tomar kemikten ibaret değildir; beğeniler ve nefretlerle, ideallerle, inanç ve duygularla doludur. Beşikten mezara kadar yaşam sepetini hoş deneyimlerle doldurmaya çalışır. Böyle olunca, zihni duyumlar, algılar ve fikirlerle fazlasıyla dolu bir sandık odasına dönüşür. Tüm bunlar onun kutsal doğasını ezer.
Eğer bu deneyimler sırf bir yaşamlık olsaydı, zihnin etkilenimlerini temizlemek ve onu tekrar tabula rasa (temiz yazı tahtası) yapmak kolay olurdu. Ancak insan eski yaşamlarının hesaplarını görmek üzere tekrar doğar. Pek çok yaşamın izlenim ve deneyimleri denebilecek, zengin bir anadi vasana (kaynaksız içgüdüler) birikimi ile gelir. Bunların hepsi, onun üstün farkındalığını bloke eder ve verilen yeni hayatında bunları temizlemek onun görevidir.
Bu yüzden, aday, bulunduğu anın olduğu kadar, yakın ve uzak geçmişinin de üstesinden gelmelidir. Aday, yaşam yolunda dikkatinin yalnızca duyusal deneyim kazanmak üzerinde olduğu müsamahakar kısmını geçmiş olandır, ama tutkuların sonu olmadığını farkederek, şimdi geri çekilmeye (çekinik yaşama) ayak basmayı, onları geride bırakmayı diler.
YOGANIN DİNAMİĞİ, BÖLÜM 1 -AÇIKLANAN YOGA, Swami Satyananda Saraswati

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder