19 Mart 2010

Yoga ve zihin -3

Raca yoga, bireyin fiziksel, zihinsel ve ruhani güçlerinin farkına varması için dhyana (meditasyon) tekniklerini tasarlayan bir yoga koludur. Meditasyon bilinçdışının saklı, uyuyan ve bastırılmış arzularını boşaltma yöntemidir. İnsanın içinde bastırılmış duygular da bulunur. Eğer bu bastırılımış duygu ve arzular kökünden kazınmazsa, kendilerini kişilik bozuklukları, nevroz, psikoz, sinir bozuklukları ve yüksek tansiyon gibi fiziksel ve zihinsel hastalıklar biçiminde gösterirler. Kendi duygu ve hislerine hükmeden ve önemsiz tutkularının üstesinden gelen bir adam, fani ikametgahını terketme vakti gelmedikçe hiç hastalanmaz.
Birkaç dakikalık meditasyon herkes için bir toniktir. Konsantrasyon süresince zihin gevşemiş hisseder. Meditasyon esnasında, zihni ısrarla tek ve aynı objeye geri döndürme eforu, zihnin enerjilerini boşa harcanmaktan alıkoyarak korunmasına yarar. Bir düşünceden diğerine kaymak ve farklı frekanslarda dalgalar üretmek yerine, bir obje etrafında dönmeye başlar, tek ve aynı frekansta dalgalar üretir. Bu meditasyon çalışması zihinsel enerjilerin tasarrufunu sağlar. Astral bedeni sakinleştirir ve kontrol eder. Ritmik titreşimler ürer, hem bedeni hem zihni dinlendirir. Meditasyon zihni canlılığına kavuşturur. Günün amaçsız, işe yaramayan ve acı veren düşüncelerine dalmaktan doğan kaybı telafi eder.
Dolayısıyla, meditasyon geçmiş deneyimleri temizlemeye yararken, aynı zamanda yenilerinin birikmesini önler. Dünyada algıladığımız nahoş şoklara karşı korunmak için kullanışlı ve akıllıca bir strateji olarak hizmet eder. Hayat, bedeni olduğu kadar zihni de kuvvetlendirerek kazanılması gereken bir mücadeledir. Yoga, beden ve zihne yeni bir kalıp veren ve onları dünyanın fırtına ve hengamesini karşılamaya yetecek denli güçlü yapan, yanan bir ocaktır.

YOGANIN DİNAMİĞİ,
BÖLÜM 1 -AÇIKLANAN YOGA
Swami Satyananda Saraswati

1 yorum: